2013-10-14 17:18:50• hírek • Kocsis Zoltán

Segíts Szatmárra hozni a tai chit!

Úgy gondolod, több testmozgásra van szükséged, de nem leled örömödet azokban a sportlehetőségekben, amelyeket Szatmárnémeti nyújt? Segíts Szatmárra hozni a tajcsicsuant (rövidebb és ismertebb nevén a tai chit) és próbáld ki te magad is!

A távol-keleti szellemiség iránt érdeklődő fiatalok egy csoportja úgy gondolta, megpróbálja megismertetni Szatmáron is a tai chit, remélve, hogy nálunk is gyökeret ver a kínai harcművészetek belső iskolájának (nem a külső izmokat, hanem a belsőt formálja) ezen ága. Egy bukaresti oktató, Magdás Emese személyében megtalálták a megfelelő edzőt, míg a Caritas a rendelkezésükre bocsátotta a Lükő Béla utcai önkéntesközpont egyik termét.

Tanító és helyszín máris adott tehát, egyedül az érdeklődők hiányoznak. Az elképzelések szerint október 28. és november 3. közötti héten napi két órában (hétköznap 18.00-20.00, hétvégén 09.00-11.00 órák között) tartanák meg a foglalkozásokat. A részvételi díjjal és egyébb információkkal kapcsolatban érdeklődni lehet a 0744 653303 telefonszámon, illetve a dezso_julia@yahoo.com email címen. A szervezők október 18-ig, péntekig várják a jelentkezéseket. Elmondásuk szerint legkevesebb 12-14 emberre lenne szükség a képzés elindításához.

A tai chi egy kínai egészségmegőrző rendszer

A XX. század elején Jang Csen-fu mester modernizálta és tette mindenki számára elérhetővé és művelhetővé a tai chit. Ez egy olyan mozgásfajta, melynek célja, hogy egyensúlyt teremtsen a mozgásban és a lélekben is. Lassú és kimért mozgásformák által építi fel az állóképességet. Egy tapasztalt tai chi gyakorló mozdulatai, mint az égen úszó felhők: folyamatosak és harmonikusak.

Már napi 15-20 perces gyakorlással komoly eredményeket érhetünk el testi-lelki egészségünk helyreállításában, vagy karbantartásában. Bármilyen laza, kényelmes ruhában végezhető, otthon is, gyakorlásához nincs szükség különleges helyre, felszerelésre.

A tai chi védi az ízületeket és erősíti a csontokat, segít abban, hogy a hát, váll, mellkas, medence, csípő rugalmas és erős legyen. Légzőrendszeri és mozgásszervi panaszok, gerincbántalmak esetén látványos javulást hoz. Rendszeres gyakorlással csökkennek a fájdalmak, nő a rugalmasság!

A tai chi által a lélek is épül. A gyakorlatokra fordított koncentráció elmossa a napi stresszt, a fejfájást, oldja a régebbi fóbiákat, szorongásokat, álmatlanságot, depressziót, görcsöket. Ennek köszönhetően még a gyógyíthatatlannak vélt betegségeknél is segít.

Várandós kismamáknak a tai chi kiváltképpen ajánlott: a mozgásban átélt ellazulás elsimítja esetleges szorongásaikat, görcseiket és olyan békével és nyugalommal tölti fel őket, amely ideális ebben az élethelyzetben saját maguk, a magzatuk és a környezetük számára egyaránt. Menopauzában járó nők estében késlelteti a csontritkulást, egyensúlyosabb lesz a hormonháztartás és gördülékenyebb a változás.

Mozgás, meditáció, harcművészet, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: